Snygga till fasaden

En fasad håller sig inte fin hur länge som helst och utan lite hjälp. Allt emellanåt är det bäst att göra lite underhåll på utsidan av huset.

4254009-fonster-med-blomladaTill att börja med är det bäst om man inspekterar fasade lite mer noggrant. Kolla om färgen har spruckit eller börjat flagna. Har den gjort det är det dags att måla nytt. Börja då med att skrapa bort flagor och områden runtikring. Med färgen borta får man även möjligheten att inspektera brädorna och se om några eventuellt behöver bytas. Ser brädorna bra ut är det bara att börja måla.

Finns det inte några sprickor eller flagor men väggen ser ändå inte lika fin ut som den en gång gjorde kan det räcka med att tvätta väggarna. Det mest effektiva är en högtrycksspruta, men vattenslangen fungerar även bra. Är huset angripet av alger, mögel eller svamp bör man köpa ett medel mot just den typen som angripit huset och tvätta med det. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa möjliga resultat.

Med en ren och fin fasad kan man sedan börja piffa upp den på andra sätt och vis. Ett sätt som man kan förbättra fasaden är genom att byta ut sitt tråkiga gamla husnummer mot något med en riktigt design, för att se exempel på hur andra har gjort detta kan man kolla på fasaddekors blogg: www.fasaddekor.se/blogg. Ett snyggt och fräscht husnummer kan göra mycket på första intrycket på huset. Och det underlättar för besökare och brevbäraren att se vilket nummer som huset ligger på efter vägen.

Man kan även anlägga växter över en del av väggen, detta kan vara enkla slingerväxter som klättrar upp längst en trästruktur, men den kan även bestå av en serie lådor som fästes mot väggen. Äntligen hemma har en kort artikel om den sistnämnda typen som man kan läsa om här.

Det finns många sätt att göra utsidan av huset snyggt, allt som krävs är lite inspiration och arbete. Planera jobbet så blir det inte övermäktigt, ta dig an lite då och då så till slut så har du genomfört din renovering utan att du behövt jobba ihjäl dig.