Satsa på vacker utebelysning

Belysning är en väldigt viktigt del av vilket hem som helst. Men det är inte bara insidan som kan dra nytta av detta. Vacker utebelysning kan ofta vara väldigt effektfullt och något du absolut bör investera lite tid, energi och pengar i.

Utebelysning kommer i en mängd olika varianter idag. Det är allt från vägglampor du sätter upp på fasaden till ljusslingor du kan hänga upp i träd och stora lyktstolpar att ställa upp i trädgården. Frågan vilken eller vilka du bör satsa på beror mycket på vika förutsättningar du har.

Var du bör sätta upp belysning är kort och gott där det ger bäst effekt eller är som mest användbart. Utebelysning kan precis som inomhusbelysningen vara både funktionell och dekorativ. Har du exempelvis en liten sten eller grusgång i trädgården kan det ju vara både snyggt och praktiskt att ha den upplyst.

Rätt lampa för rätt situation är också något att hålla i åtanke för utebelysning. Om du vill belysa just en trädgårdsgång får du oftast bäst effekt om lampan huvudsakligen kastar ljuset nedåt och inte åt alla håll och kanter. Vill du å andra sidan belysa ett vackert träd du har på tomten vill du nog helst skaffa något som en strålkastare som belyser det nedifrån.

Om du är lite osäker på vad du bör välja kan du alltid testa att gå ut med något som en bordslampa du har inomhus och med en förlängningskabel ta den utomhus för att se hur ljuset faller på olika platser.