Inred med keramik

Ett material som är riktigt vackert är keramik. Konsten att bränna i lera för att skapa föremål är en mycket gammal tradition. Den äldsta artefakten som hittats tros vara runt 26 000 år gammal. Idag skapas det produkter som är både vackra att titta på och kan fylla många funktioner i våra hem. På denna sida hittar du utvald keramik från hela landet med alltifrån muggar och fat till ljusstakar.

Det är faktiskt möjligt att själv hemma experimentera och skapa föremål av keramik. Besök en hobbybutik och skaffa lera. Fråga gärna personalen så kan de säkert hjälpa dig med exakt vilka verktyg du behöver.

Exempelvis kan du göra egna ljuslyktor av lera, en ballong och virkad duk samt vanligt tyg. Du kavlar ut leran på tyget ganska tunt, sedan lägger du den virkade duken ovanpå och kavlar så det blir ett mönster i leran. Dra sedan bort duken. Sedan blåser du upp ballongen och lägger lerplattan på ballongen. Kläm till leran så den sitter fast i skarvar runt ballongen. Jobba sedan bort skarvarna utan att förstöra mönstret för mycket, använd en kniv för bättre resultat. Skär sedan försiktigt av kanterna upptill och gör därefter tre hål som du kan fästa upphängning i. Därefter låter du den torka uppochned på en skål. När den torkat kan du bränna den i ugnen. För att göra det hemma i vanlig ugn måste du gradvis höja temperaturen under två timmar upp till 200 grader. Du kan såklart också höra dig för och låna en riktig brännugn.

Om du skulle vilja prova på att dreja kan du se dig om lokalt, det brukar finnas kurser att gå. Oftast får man då lära sig att dreja på drejskiva och skapa ett föremål som sedan bränns och glaseras. Du kan göra alltifrån skålar, koppar, tallrikar, vaser, krukor, tekanna, fruktskål eller karaffer.

Tänk på både om du ska inhandla din keramik eller göra själv, fundera ut vad du skulle behöva i hemmet för att skapa ett föremål du verkligen kommer använda. Lycka till!