Förverkliga drömmen om en stuga på landet

Det är många som drömmer om en stuga eller ett torp på landet. Ofta ser folk på ett torp som något mysigt och romantiskt, men för att inte drömmen ska förstöras är det en bra idé att inte bara köpa det första du ser. Köp inte en stuga som har många problem och hoppas på att det ska lösa sig.

Ett torp

Insup atmosfären

För att du ska trivas är det självklart viktigt med att du är nöjd med hur stugan ligger. Även saker som planlösning och hur trädgården ser ut spelar en stor roll för att du ska trivas med att bo där. Ofta känner du på en gång om det är rätt stuga för dig och det är sällan något som du kan ändra på i efterhand.

Rent vatten

Ofta kommer gamla hus med en egen brunn och då är det viktigt att själv ansvara för kvaliteten på det. Förorenat vatten kan leda till allt från missfärgade kläder till att det är skadligt för dig. Det enklaste sättet att få rent vatten är om du skaffar ett bra vattenfilter.

Leta efter fel

Det viktigaste är att du kontrollerar grunden, taket och skorstenen noga. Om det är för breda sprickor i grunden beror det förmodligen på att marken rör på sig vid tjäle och det kan bli dyrt att rätta till. Leta efter fukt och se efter att vattnet rinner undan från stugan när det regnar. Gå upp på vinden för att se om taket är tätt. Om det är fuktfläckar på insidan och det verkar vara stora skador behöver du renovera taket och det kan kräva en hel del jobb. Inspektera också skorstenen. Om putsen har släppt betyder det att den läcker, men det är något som numera går att fixa med ett insatsrör utan att behöva mura om skorstenen.

DN  har skrivit en artikel med fler förslag om vad du bör tänka på.