Fin från utsidan

Det första intrycket man får av ett hus är så klart utsidan, precis som med människor. Även om det är insidan som räknas vill man alltid ha en vacker och städad utsida som man kan vara stolt över. 

vacker blomlåda

När man tittar på husfasaden kanske man vill måla om och det är bäst att göra på vårkanten eller tidig höst. Nu börjar vi närma oss de kalla höstkvällarna och det är inte idealt att börja måla och slipa husväggar. Istället kan man ta till med några andra knep för att liva upp utsidan.

Det första man kan göra är att skaffa nya, vackra hussiffror till fasaden. Dessa kan variera i det oändliga och få i flera olika utförande och färger. Hos Fasaddekor kan du hitta små och stora siffror samt bokstaverade siffror för dem som vill vara lite udda. De erbjuder bra priser och snabb leverans så har man väl bestämt sig kan de nya siffrorna sitta på fasaden innan helgen.

Något som fallit ur mode på senaste tiden men som börjar ta sig tillbaka på marknaden är fönsterluckor. De skapar en illusion om större fönster så det passar utmärkt till mindre fönstermodeller samt väldigt långa fasader med få fönster på. Luckorna ska gärna ha en annan färg än fasadfärgen, kombinera den hellre med husknutarna eller färgen runt fönstret. Det går även att skaffa fönsterluckor att ha inomhus om man hellre vill ha det.

Du kan köpa fönsterluckor på fönsterluckor.se. De kan antingen sälja direkt till dig eller hänvisa dig till en återförsäljare. Förutom olika designer av utomhusluckor hittar du även luckor till kök, garderober och inomhusluckor.

Blommor och andra växter är även de bra sätt att ge lite extra liv åt fasaden. Att anlägga en rabatt vid husets grund ger en fin inramning samtidigt som det förbättrar känslan i hela trädgården. Om man redan har en rabatt så kan man ta det hela ett steg längre genom att fästa blommor på själva fasaden.

Den kanske mest självklara lösningen är att fästa fönsterlådor. På senare år har vi vant oss vid massproducerade vita plastlådor för blommorna men det kan minst lika gärna vara enklare lådor i trä. Gärna i samma färg som fönsterluckorna. Dessa kan sedan fyllas med de blommor man föredrar. Ett enklare alternativ till blomlådan är blomkorgar som går att spika fast direkt på väggen. Dessa kan även gärna användas för att dekorera runt till exempel ytterdörren där en blomlåda inte skulle passa.

Det sista alternativet är att använda sig av klätterväxter. Dessa finns i många olika varianter men man bör vara försiktig med vilken man väljer då vissa kan lämna permanenta skador på väggen. Växterna använder olika metoder för att klättra och fästa fast sig på väggen. Vissa låter sina rötter krypa in i små håligheter och springor i väggen. Det finns även växter som har speciella häftorgan som limmar fast sig själv vid väggen. Detta kan orsaka mycket stor skada på fasaden. Det är viktigt att man kan kontrollera växten, speciellt så att den inte kryper in där den inte hör hemma.

Med enkla medel kan man göra utsidan mycket mer attraktiv. Vi har endast nämnt tre möjligheter i den här artikeln men hoppas att det inspirerar till fler knep.