Designa med sten

Sten är ett naturmaterial som använts i byggnationer sedan tidernas begynnelse. För de rika har vissa sorter valts ut, polerats och använts som dekoration, för vanliga husbyggen avnändes det som fanns på platsen för att stötta upp huset. Idag är lyxig sten något som de allra flesta har möjlighet att njuta av.

lyxigt hotell med stengolv

Utomhus

Stenplattor är nog det som de flesta är vana med,  gällande natursten så är skiffer bland de vanligaste alternativen och då som plattor med ojämna kanter. Skiffer är lite speciellt av den anledningen att den på grund av dess skapelseprocess går att klyva i en riktning, den har naturliga så kallade klyvplan. Skiffer är dock långt från det enda alternativet när man vill lägga natursten ute.

För det första så finns skiffer i många olika utförande, både när det gäller färg och form, sedan så finns det ett gigantiskt urval av andra stenarter att välja mellan. Den mest hållbara stenen och kanske den estetiskt mest tidlösa är utan tvekan graniten. Granit är dessutom väldigt okänslig mot syror till skillnad från till exempel kalksten.

Inomhus

Även här fungerar graniten väldigt bra fast det finns en sten som andas lyx mer än någon annan och det är marmorn. En stenart som i jämförelse med graniten är både mjuk och känslig lyckas ändå bli stenarten många väljer på grund av dess varierande och vackra utseende.

I grunden är marmor helt vitt men kan variera i färg och mönster beroende på var den är ifrån och vilka andra mineraler som finns inbakade i stenen. I Sverige har vi en grön marmor från Kolmården som använts i bland annat stadshuset. Dess färg kommer från väldigt höga halter av mineralen serpentin.

Då stenarna kan variera så mycket i utseende inom samma typ av art brukar det vara bäst att besöka en butik eller leverantör för att verkligen utforska vad det finns att välja mellan. Detta kan man dels göra lokalt om det finns någon butik på orten eller online. Idag finns det handlare som Stonefactory.se som arbetar stenhårt för att driva ner fraktpriser och ge bästa service möjligt, vissa produkter är till och med fraktfria. Detta gör det till en passande alternativ för de som inte kan eller vill besöka en fysisk butik.