Dekorera med ljus

Ett mycket effektfullt sätt att skapa stämning i hemmet under vinterhalvåret är att satsa på många ljuspunkter i hemmet. Punktbelysning på tavlor, inredningsdetaljer och vackra saker i kombination med många ljusstakar och ljuslyktor skapar ett harmoniskt hem att trivas i.

Lampor

Som alla känner till så är dagarna här i Sverige täckt av många timmars mörker under vinterhalvåret. Det är ofta mörkt när vi åker till jobbet och mörkt när vi på eftermiddagen åker hem igen. Då kan det behövs lite ljus som lyser upp tillvaron i hemmet för att inte bli för trött och nedstämd. Ett bra sätt att skapa en harmonisk och levande miljö i hemmet är att satsa på punktbelysning. Detta är något många glömmer bort, kanske ett rum bara har en taklampa och en fönsterlampa. Satsa då på fler ljuskällor för att lysa upp olika delar i rummet som du vill markera. Kanske du har en vacker vas på en bänk som skulle leva upp om den får en extra ljusspot på. Eller så skapas en mysigare stämning runt matbordet om taklampan släcks och du istället har punkbelysning på diskbänken och skänken i hörnet.

En sida för att hitta inspiration på är Fröken Fräken, en nätbutik med stort sortimentav lampor med kända märken som House Doctor, Olsson & Jensen och Taj. Där finns många olika lampor att välja bland, taklampor, fönsterlampor och bordslampor. Eller så kan du kombinera ihop olika lampfötter med olika skärmar för att skapa den lampa du önskar. Ett hem kan aldrig få för många ljuspunkter, satsa på minst 2 i varje rum, förutom tak och fönsterlampan.

Levande ljus

Levande ljus

Vackra ljus.

För att gå ett steg längre i mysfaktor kan man satsa på många levande ljus på vintern. Ställ ihop olika kombinationer av ljuslyktor och ljusstakar på olika platser i hemmet. Här finns många olika varianter att välja bland, både sådana som kan stå på en bordsskiva och sådana som kan hängas upp i taket. Ett tips är att köpa några ljuslyktor som kan hänga och placera det i ett hörn i olika höjder. Detta skapar en ny plats att vila ögonen på, en plats som tidigare bara bestått av mörker.

Vill du skapa en extra känsla är ett tips att göra några doftljus att tända. Ett doftljus är perfekt i hallen för att ge en välkomnande doft, på toaletten för att lukta fräscht eller i vardagsrummet på kaminen.

Så här kan du göra ditt egna doftljus;

  • Samla ihop ljusstumpar från nedbrunna ljus och lägg dessa i ett vattenbad på spisen.
  • Ta fram några gamla syltburkar och diska, ta bort de gamla etiketterna.
  • Gå till en hobbyaffär och införskaffa vekar. Knyt en veke på en penna och lägg parallellt över burken.
  • Ta fram en aromaolja du gillar. Häll några droppar i det flytande paraffinet.
  • Häll upp paraffinet i burken med vecken. Ställ åt sidan för att svalna.
  • Ta fram några dekorativa ting du har i hemmet för dekoration. Detta kan vara ett vackert spetsband, några torkade löv eller ett vackert bokmärke. När ljuset svalnat kan du dekorera burken.

Nu är ljuset klart att placeras ut och skapa god doft i hemmet.